Международен ден на франкофоните

Годишнина от създаването през 1970 г. на Международна организация на франкофонията. На 20 март 1970 представители на 21 държави подписват конвенция за създаване на Агенция за културно и техническо сътрудничество на френскоговорящите страни( ACCT) по инициатива на трима африкански държавни глави – Леополд Седар Сенгор (Сенегал), Хабиб Бургиба (Тунис) и Хамани Диори (Нигер). През 1996 г. в Маракеш, Мароко, е приет Устав (Харта) на франкофонията.

През 1998 г. по време на конференция на министерско равнище АССТ приема името Международна организация на франкофонията. Към 2005 г. организацията има 56 страни-членки, между които България (от 1993 г.).

През 2010 г. честването на Международния ден на франкофонията ще протече под мотото: „Различията в служба на мира“.

С френски шансони, ди-джей и прожекции на клипове ще бъде отбелязан международния ден на франкофоните в Пловдив. Това съобщи за Радио „Фокус” Пловдив Теофана Брадинска директор на „Алианс Франсез” в Пловдив. По повод празничния ден -20 март от алианса организират още конкурс „Златното перо”. Инициативата се провежда традиционно по поръчка на централата в Париж. Участват ученици от хуманитарните гимназии в Пловдив. На 24 март ще се проведе финалът на състезанието, в което гимназистите ще трябва да напишат най-доброто есе, каза Брадинска. Темата се пази в тайна до деня на конкурса. Есетата ще се оценяват в Париж. Наградата за победителят е една седмица престои във френската столица.

Очаквайте информация и за други градове, отбелязващи днешния празник  за франкофоните!

Френски език говорят над 200 млн. души по целия свят – в държавите с официален език френски Франция, Белгия, Швейцария, Канада, Хаити, част от Индия и колониите на Франция и Белгия.Освен от тях, празникът се отбелязва и от близо 500-те милиона жители на 56-те държави, членуващи в Международната организация на франкофонията в 70 страни по света. На 20 март 1970 представители на 21 държави подписват конвенция за създаване на Агенция за културно и техническо сътрудничество на френскоговорящите страни. През 1996 г. в Маракеш, Мароко, е приет Устав на франкофонията. През 1998 г. по време на конференция на министерско равнище АССТ приема името Международна организация на франкофонията. Към 2005 г. организацията има 56 страни-членки, между които България(от 1993 г.). Генералният секретар на Международна организация на франкофонията, Абду Диуф ще бъде днес в столицата на Ливан, Бейрут, за да подкрепи помирението в страната.

Вашият коментар